Capelle aan den IJssel wordt smart city

Radio Capelle december 2020

Capelle aan den IJssel is een van de zestien gemeenten die begin december de City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’ ondertekenden. Ook provincies, een waterschap, tientallen bedrijven en maatschappelijke organisaties sluiten zich bij de City Deal aan.

Het doel ervan: “innovatie aanjagen”.

De combinatie van digitalisering en technologisering heeft het bedrijfsleven op veel plekken vooruit geholpen. Diezelfde innovatie willen overheden bereiken “door capaciteit, kennis en middelen op lokaal niveau te bundelen en overheden, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven te laten samenwerken”.

Een woordvoerder van Capelle: “Als we willen dat onze steden leefbaar blijven, moeten we waar dat kan slim gebruik maken van technologie. Overzicht houden op wat er in je digitaliserende stad gebeurt, toepassen waar handig en wenselijk en de privacy respecterend. In het belang van Capelle doen we mee om daarmee deel uit te maken van een aansprekend kennisnetwerk.”

Capelle kent al een paar slimme toepassingen: “Het zelfrijdende openbaar vervoer, de ParkShuttle, tussen metrostation Kralingse Zoom en Rivium, en cameratoezicht en sensoren in ondergronds afvalcontainers die automatisch een seintje geven dat ze geleegd moeten worden.”

Maar er is zoveel meer mogelijk!