De huiver voor het nieuwe

Ik ben toch al flink wat jaren actief op het gebied van digitaal werken.
In 1994 begonnen als projectmedewerker bij Breddels en Vermeulen. Daarna een paar jaar hoofd DIV bij het prachtige Nutsbedrijf Amstelland in Amstelveen. We hielden de burgers van Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouderkerk aan de Amstel warm. In de bibliotheek op het plein voor ons bedrijf werkte Nico Dijkshoorn – niemand had toen ooit van hem gehoord.
Het gasbedrijf verdween en ik hielp het intranet van Eneco de lucht in helpen. Timo ten Cate belde: of ik niet voor hem wou komen werken. Dat wou ik wel. Tien jaar lang Digital display, ongeveer alle documentsystemen (en nog vele andere) gezien en geprobeerd. Zelfs nog een tijdje de baas geweest over het bedrijfje Differs dat een zaaksysteem in elkaar timmerde.
Mooi systeem, rijk werden we er niet van. Het was gebaseerd op SharePoint 2007. Toen al een belofte.
Daarna heel wat organisaties begeleid bij het goed en verantwoord inrichten en beheerst invoeren van SharePoint en Teams. We wilden immers niet nog een keer de chaos van de netwerkschijven introduceren.
Niets is een volledig succes, dat moet je accepteren in dit vak.
Maar dat software van Microsoft moeilijk is, daar wil ik niet aan. Onvoorspelbaar soms, en af en toe onhandig.
Ja, adoptie, de eindgebruiker centraal… we deden het zeer actief vanaf onze jonge jaren.

En toen… eind 2020, ging onze eigen site over naar WordPress. Dat heeft de naam ‘het gemakkelijkste’ te zijn.
Om eerlijk te zijn – ik ben 53 jaren oud en helemaal niet zo digitaal onvaardig, maar van WordPress snap ik niks.
“Het lijkt helemaal niet op Microsoft,” klaag ik.
Zo ben ik weer met de neus op de feiten gedrukt: de huiver voor het nieuwe, ook ik ken die.