Katleen Gabriels is als filosoof, “gespecialiseerd in computerethiek”, verbonden aan de Universiteit van Maastricht. Het Parool interviewt haar en ze zegt een paar rake dingen.
Iets om over na te denken: “Als je iemand 22 jaar geleden zou hebben verteld dat we nu foto’s van ons eten met anderen delen, dan hadden ze je voor gek verklaard.”
Over het grote nadeel van digitalisering: “Onze slaapkwaliteit holt achteruit, we willen altijd bereikbaar zijn.” Ook waarschuwt ze voor de gedachte dat technologie neutraal zou zijn. Niks hoor, zegt Gabriels, alles wat we digitaal te zien krijgen, wordt bepaald door algoritmen. “Mensen zien algoritmen vooral als wiskunde, een neutraal vakgebied. Maar dat is het niet. Als op basis van een algoritme een ingrijpend besluit wordt gemaakt over jouw leven, dan heb je recht op uitleg over hoe dat besluit tot stand is gekomen.”
Gabriels hoopt dat het kritisch denken niet ten onder gaat in deze wereld vol emoties: “We moeten naar een wereld met meer samenwerking bij de ontwikkeling van technologieën en meer onderwijs in ethiek. Het is doodnormaal dat iedere arts wordt onderwezen in ethiek. Dat moet ook gebeuren met ingenieurs en data- en computerwetenschappers.”
Het Parool november 2020