Digitalisering hoger op politieke agenda

Het gaat in de verkiezingscampagnes nauwelijks over digitalisering. En dat is vreemd, vindt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, want juist door digitaal werken is een groot deel van de Nederlandse economie ook in coronatijd overeind gebleven. Daarnaast toont de toeslagenaffaire aan dat digitalisering ook maatschappelijk problemen met zich mee brengt. Digitalisering moet een politiek-volwassen onderwerp worden, zegt Verhoeven tegen Dutchcowboys.

Hij is daarom verheugd dat vanuit de digitale sector de Technologie Kieswijzer in het leven is geroepen: “De Technologie Kieswijzer gaat dieper in op de digitale thema’s, die onze samenleving raken. Denk aan online privacy, digitale discriminatie, de macht van Big Tech en cybersecurity. Allemaal onderwerpen, die grote impact hebben.”

Verhoeven roept kiezers op de Technologie Kieswijzer eens in te vullen. De vragen en resultaten geven een scherpe kijk op de wereld, en kunnen bepalend zijn voor je stem. Verhoeven: “Het zijn steeds mensen die geraakt worden door technologie, als we het niet in goede banen leiden. Als jouw burgerservicenummer op straat ligt, of als de overheid een verkeerde conclusie over jou trekt op basis van datacontroles, dan gaat het leven.”

Verhoeven ziet een paar grote opdrachten voor de overheid. Allereerst op Europees niveau een vuist maken tegen de grote technologiebedrijven. Voorkomen dat de zucht naar winst ten koste gaat van objectieve informatie voor burgers en bedrijven. En uiteraard: zorgen dat de overheid, met al haar datahonger, niet de belangen van burgers uit het oog verliest. Een minister van Digitale Zaken zou helpen. Zegt Verhoeven. Die overigens zelf niet verkiesbaar is.

Bron: dutchcowboys.nl maart 2021