Leerkracht en laptop in perfecte harmonie

De Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts heeft – aangejaagd door de pandemie – versneld een beleidsplan voor digitalisering van de Vlaamse scholen uitgebracht. Kern daarvan (plat samengevat): een laptop voor alle studenten.

Olav Adami van Fourcast for Education, partner van Google for Education in Vlaanderen, vindt het plan een goede stap, maar ziet een aantal verbetermogelijkheden. Zegt hij tegen TechWorld. Lees:

“We kunnen ons niet blind focussen op de aankoop van nieuw materiaal. Een laptop is een dure aankoop als je leerkrachten niet aanleert hoe ze er een extra meerwaarde mee kunnen creëren in hun klaslokaal. Om de ‘Digisprong’ te kunnen maken, moet er minstens evenveel aandacht besteed worden aan de pedagogische ondersteuning.”
Adoptie dus.

En verder: “In een onderwijscontext een Chromebook een betere keuze dan een Windows- of Apple-laptop. Dat komt omdat de aankoop van een Chromebook ten eerste goedkoper is, maar de toestellen ook laagdrempeliger zijn in gebruik voor iemand met beperkte ICT-kennis.”
Partner van Google dus.

En aan het eind nog een flinke dooddoener:
“Niet alles moet digitaal gaan verlopen. Technologie moet een hulpmiddel zijn, en geen einddoel.”

De journalist van TechWorld reserveert de uitsmijter voor zichzelf: “We kunnen pas echt van een digitaal onderwijs spreken wanneer leerkrachten en laptops in perfecte harmonie met elkaar leven.”

TechWorld december 2020