Nederland daalt ook digitaal

De Nederlandse bodem klinkt niet alleen onophoudelijk in, ons land is nu ook digitaal aan het dalen geslagen. Wereldwijd stonden we op de vierde plaats van digitale landen, in de laatste peiling zien we ons zelf schaamtevol terug op de negende positie. We hebben stuivertje gewisseld met een ander klein land: China ging van de negende naar de vierde plek. Dat meldt Executive finance.

De site baseert zich op een onderzoek met de naam Euler Hermes Digitalization Index (EDI). 115 landen deden mee in het onderzoek. Dus een negende plaats is niet eens zo gek.

De EDI-index meet “de omstandigheden, voorzieningen en deskundigheid die landen bieden om digitale bedrijven te laten gedijen en traditionele bedrijven te ondersteunen bij hun digitaliseringsproces”.

De top drie bestaat al langere tijd uit de Verenigde Staten, Duitsland en Denemarken. Vooral de positie van de VS is onaantastbaar. Hoewel China niet te onderschatten is: in drie jaar tijd steeg het land liefst veertien plaatsen. Andere belangrijke stijgers zijn Hong Kong, Zuid-Korea, Vietnam en Saudi-Arabië.

Een Nederlandse woordvoerder van het onderzoeksbureau Euler Hermes: “Het is niet zo dat we het opeens heel slecht doen, maar we raken wel achterop. Onze index wordt samengesteld op basis van vijf parameters: goede connectiviteit, marktomvang, regelgeving, logistiek en kennis. De terugval van Nederland is vooral te wijten aan de daling van de connectiviteitsscore. Op zichzelf is de connectiviteit goed hier, maar het lukt niet om de vooruitgang die we elders zien bij te benen.”

Nederland zou beter gaan scoren als het kon beschikken over meer geschikte professionals. IT-bedrijven hebben nu moeite om gekwalificeerd personeel te vinden. Daarnaast blijven investeringen in de platformeconomie achter. Vooral investeringen op het gebied van “concrete platform-experimenten, bijvoorbeeld rond mobiliteit, zorg, energie, de bouw en de industrie” zijn nodig.

Daarnaast, zegt de woordvoerder, zou de overheid investeren in de digitale economie makkelijker moeten maken. Euler Hermes is wellicht meer een belangenvereniging dan een onderzoeksbureau.

Bron: Executive finance februari 2021