NEIN tegen Microsoft 365

AG Connect november 2022

Het is volstrekt onmogelijk als organisaties tegelijkertijd te werken met Microsoft 365 én voldoen aan de Europese databeschermingswet GDPR (de AVG).

Dat zegt een aanzienlijke werkgroep van Duitse federale en nationale privacytoezichthouders . Daarmee volgt Duitsland de lijn van de Franse overheid die de Microsoft cloud afkeurde voor gebruik in het onderwijs. Belangrijkste bezwaar: de mogelijke datatoegang door de Amerikaanse overheid. Ook is de werkgroep erg ontevreden over de manier waarop Microsoft uitlegt of juist niet uitlegt hoe het bedrijf data gebruikt voor eigen doeleinden.

Een woordvoerder: “In de gebruiksovereenkomst voor Microsoft 365 staan bepalingen die Microsoft het recht geven gegevens van eindgebruikers te benutten voor ‘verschillende bedrijfsdoeleinden’, zoals ‘het verbeteren van de aangeboden diensten. Die gegevens kunnen behoorlijk privacygevoelig zijn. Daarom vroegen we een helderder uitleg.”

De kritische Duitse verklaring betekent overigens niet dat Microsoft 365 vanaf heden niet meer mag worden gebruikt in Duitsland. De werkgroep heeft slechts een adviserende rol.