Ons kantoor wordt een clubhuis

De coronacrisis heeft kantoorwerkers één ding duidelijk gemaakt: aan een computer en internetverbinding heb je voldoende. Je kunt net zo goed thuiswerken. Het kantoor kan worden gesloopt. Of in afgeslankte vorm blijven bestaan als een ontmoetingsplaats. Dat schrijft Algemeen Dagblad.

Een woordvoerder van Achmea, een bedrijf dat altijd al sterk was in thuiswerken: “We kunnen veel meer digitaal doen dan we dachten. Kennismakingsdagen, digitaal solliciteren, een training volgen en vergaderen kan allemaal vanuit huis.”

De voordelen zijn duidelijk: minder reistijd, mogelijk meer concentratie en meer tijd voor het gezin. Ook kunnen kantoren worden omgebouwd tot huizen in de binnen stand.

Nadelen zijn er ook, aldus Achmea: “Collega’s missen het sociale contact. Werken op afstand is minder geschikt bij creatieve processen. Behalve natuurlijk als je een roman schrijft. Maar brainstormen doe je het liefst gezamenlijk en op afstand is het lastiger om nieuwe medewerkers kennis te laten maken met bedrijf en collega’s.”

De conclusie: “We zullen in de toekomst de kantoren meer willen inrichten om die dingen te doen die thuis niet goed kunnen. Het accent komt te liggen op ontmoeten en creatieve processen.”

Dus: minder bureaus en meer ruimtes waar teams kunnen brainstormen of een kop koffie of een potje bier kunnen drinken. Die kantoren worden nog net geen café. Maar een clubhuis zou je ze wel kunnen noemen.

Bron: Algemeen Dagblad juli 2020